TEMPO
Talent, Effectiviteit, Motoriek, Passie en Plezier, Onze Vereniging.
Sinds juli is er een nieuwe samenstelling gekomen van de waterpolocommissie. De komende jaren gaan we samen met de hele vereniging werken aan een gezonde toekomst voor de Houtrib. Dit doen vanuit een plan, waarvan de basis nog is gelegd door Jeroen en wij zien dat als een mooie springplank voor de komende tijd. Los van alle activiteiten die we op touw gaan zetten, hebben we nagedacht over een over een visie op waterpolo. Deze visie gaan we uitdragen en we hopen dat deze breed omarmd gaat worden, want alleen samen met alle leden en ouders kunnen we een succesvolle toekomst maken. Onze visie op waterpolo is gebaseerd op vijf pijlers. De beginletters vormen een houvast voor het te ontwikkelen (technische) beleid en gaan bij een goede introductie symbool staan voor het totale beleid.
TALENT
Kaderontwikkeling
Naast een goed plan, is een van de randvoorwaarden bij een goede talentherkenning en –ontwikkeling, een goed geschoold kader. Middels BETER-waterpolo gaan we de komende jaren meerdere kaderleden de basisbeginselen van trainen en coachen bijbrengen. Binnen de KNZB zijn opleidingen ontwikkeld op niveau 2 en 3. Niveau 2 leidt op tot assistent trainer/coach en niveau 3 tot zelfstandig trainer/coach.
Binnen de vereniging is nu voldoende kennis en ervaring aanwezig om intern een traject op te starten, waarbij alle trainers en coaches worden opgeleid en persoonlijk worden begeleid. Deze begeleiding kan leiden tot het aanvragen van een Proeve van Bekwaamheid, waarmee een officieel trainersdiploma kan worden gehaald.
Net als bij het waterpolo zelf, zal ook dit traject geen doel op zich moeten zijn, maar een onderdeel van een geheel.
Spelers
Talent is een natuurlijke begaafdheid, iets wat in iedereen zit. Talenten als persoon bestaan niet, wel spelers en speelsters met verschillende talenten, veel natuurlijke aanleg. Voor je talenten van jeugd kunt ontwikkelen, zul je ze eerst moeten ontdekken. Hiermee komt meteen een splitsing in talentherkenning en talentontwikkeling.
Meerjaren Opleidingsplan Waterpolo – MOW
Het MOW is de basis waarop de ontwikkeling van het waterpolospel gebaseerd is. Hierin is voor iedere leeftijdsgroep vastgelegd welke punten kunnen worden aangeleerd, verbeterd of geperfectioneerd. Dit zullen we waar nodig gaan vertalen naar onze situatie, maar dat heeft meer te maken met de implementatie dan met de inhoud, want die is top.
Talentherkenning
Het herkennen van talenten vindt plaats bij de jongere jeugd, C-D-E-F. Door spelers in trainings- en spelvormen te volgen, kan op alle vormfactoren gekeken worden of een kind meer en minder aanleg heeft. Middels een spelervolgsysteem kunnen de vorderingen gevolgd en geanalyseerd worden. Daarnaast is afvaardiging van talentvolle spelers naar een RWPS een vast onderdeel van de herkenning.
Talentontwikkeling
Het ontwikkelen van talenten begint vanaf de B-jeugd. Dit heeft te maken met de ontwikkelstadia van spelers. Deze staan in het MOW vermeld.
PRIT, Het Spelervolgsysteem
Persoonlijkheid, Ritme, Inzicht en Techniek zijn belangrijke kenmerken voor een speler. Dit is een vertaling van de vormfactoren (techniek-taktiek-fysiek-mentaal). Hiertoe is een hulpmiddel beschikbaar, dat ingezet kan worden bij het vaststellen van vorderingen van spelers.
EFFECTIVITEIT
Omdat tijd en geld een beperkende factor in zich hebben, zullen we hier nog slimmer mee om moeten gaan. Uitgaande van de huidige situatie zullen we nog zeker verbeterslagen kunnen maken.
Kunnen we het bestaande badwater slimmer en efficiënter inzetten? Bijvoorbeeld door te kijken naar de waterbezetting. Of door te kijken naar de trainingsvoorbereiding van de trainers, waardoor er minder tijd verloren gaat met de organisatie tijdens de training. Ook dit is een onderdeel van BETER-waterpolo.
Wat kunnen we nog buiten de trainingstijden om organiseren wat de sport te goede komt? Bijvoorbeeld droog- en krachttrainingen. Ook hier kunnen we nog veel winnen. Zeker als we gaan denken in mogelijkheden en niet in beperkingen, onbeperkende mogelijkheden noemen we dat.
MOTORIEK
Het moderne waterpolo wordt steeds sneller en fysiek zwaarder. Dit vraagt om een ander fysieke voorbereiding, waarbij de totale motoriek van de waterpolospeler als geheel, beter ontwikkeld zal moeten worden. Lenigheid, coördinatie, kracht, snelheid, snelkracht en uithoudingsvermogen worden met de huidige trainingsintensiteit onvoldoende verbeterd. Met name bij de jeugdige leden zien we een achteruitgang, wellicht als gevolg van minder bewegen, waaronder lichamelijke opvoeding op school en buiten spelen. Hier spelen de PC en TV samen zeker ook een rol.
De bewegelijkheid en de coördinatie van jongen spelers baren ons zorgen. We zien dit o.a. aan de hand van de uitvoering van de basic-skills tijdens de training bij de jongste leden.
Om de heren- en damesselectie blijvend aan te kunnen vullen met goed opgeleide en voorbereide spelers uit eigen kweek, zal een lange termijn opleidingsplan ontwikkeld en geïmplementeerd moeten worden. Stabiliteit- en krachttraining zijn daar een vast onderdeel van. Denk dan aan grondoefeningen en het gebruik van de dynaband en kettlebells.
PASSIE en PLEZIER
Passie en plezier staan voor bezieling en gedrevenheid. Dit hebben we nodig om met maximale uit onze hobby te halen, of je nu sporter bent, kaderlid, vrijwilliger of ouder. Zonder passie en plezier voor de sport kom je niet ver. We bedoelen zeker niet dat alleen ‘de top’ hoog genoeg is, want dat is niet voor iedereen weggelegd. Wel zien we om me heen dat bestaande waterpolobolwerken in elkaar zakken en dat er op ander plaatsen weer nieuwe ontstaan.
Waarom dan niet in Lelystad? Er zijn kinderen genoeg en zwemmen, met een bal en met vriendjes spelen wil toch ieder kind!
Toekomstvisie is hierbij een succesfactor, maar het gebrek hieraan is een valkuil. Het spelletje waterpolo heeft alles in zich om daar voor iedereen op zijn eigen niveau maximaal plezier aan te beleven. De voorwaarden die nodig zijn om dit te realiseren zijn weliswaar ambitieus, maar zeker reëel en haalbaar, maar het begint met de passie en plezier voor de sport.
ONZE VERENIGING
Respect, houding en gedrag vormen de ruggengraat van een vereniging. Een vereniging is veel meer dan een kloppende ledenlijst, een sluitende begroting of een goed georganiseerde commissie en competitie. Het is ook, of misschien wel juist een samenspel van en tussen mensen die een gezamenlijke passie delen. Bij het woord vereniging denken we aan ‘samen de klus klaren’, dus ook een extra taak naast de sport op je nemen. Relatief simpele zaken als materiaalbeheer en tafelbezetting zijn voorbeelden die aangeven er voor iedereen voldoende taken zijn om en samen een succes van de maken.
23 augustus 2024