• Minioren

   

  Alle zwemmers worden in verschillende leeftijdsklassen ingedeeld door de KNZB, dit verschuift bij het begin van elk seizoen. Hier vind je de actuele indeling.

  Als miniorenzwemmer start je met het aanleren van de 4 zwemslagen: de schoolslag, de borstcrawl, de rugcrawl en de vlinderslag. Wanneer je deze basisslagen onder de knie hebt, ga je door naar de volgende baan en zo zwem je steeds naar een volgend/hoger niveau.

  In het instructiebad leren de trainers je:

  • alle slagen technisch redelijk goed te zwemmen (inclusief de vlinderslag),
  • 400 meter in een redelijk tempo (70%) te zwemmen zonder te stoppen,
  • de 100 meter vrije slag in ca. 2 minuten te kunnen zwemmen.

  De zwemuitrusting

  Wanneer je besluit om lid te worden van de zwemclub heb je voor de wedstrijden en zwemtraining een aantal spullen nodig. De wedstrijden zwem je in een strakke zwembroek of badpak, een badmuts en een zwembrilletje. Trainingsmaterialen zijn een zwemplankje/kickboard, een achtje/pullbuoy, zwemvliezen en handpeddels.

  Het kledingpakket

  De zwemclub heeft een verplicht kledingpakket voor alle zwemmers, hierin zit onder andere een zwemrugtas met jouw naam, een Houtrib badmuts, bidon en een naam T-shirt. Lees hier verder over het kledingpakket.

  Trainingen

  De trainingen vinden plaats op dinsdagavond van 17.45 uur tot 18.45 uur in het instructiebad. Wanneer de trainer het aangeeft, zal er ook op vrijdag getraind gaan worden. Dan train je dus 2 keer per week.

  De wedstrijden

  De competitiewedstrijden worden in de regio Flevoland, Overijssel en Gelderland. Het zwemseizoen duurt van september tot juni. Er worden zowel uit- als thuiswedstrijden gezwommen. Wanneer je trainers denken dat je er klaar voor bent zal je uitgenodigd worden voor de wedstrijden.

  Je ontvangt ongeveer 6 weken voor de wedstrijd via de mail een uitnodiging. Hierbij vindt je een lijst met daarop alle zwemmers en de afstanden die zij tijdens die wedstrijd moeten zwemmen en een Word bestand met daarop de datum van de wedstrijd, verzameltijd en waar er verzameld wordt, het adres van het zwembad en overige informatie die van belang is. Het is belangrijk dat je checkt of je mee kunt doen. Wanneer je verhinderd bent op die datum MOET je je afmelden bij de, in de uitnodiging genoemde trainer. Niet afmelden heeft tot gevolg dat er een boete berekend wordt. Wanneer je je niet afmeld, gaat je trainer er vanuit dat je deelneemt aan de wedstrijd.

  Vervoer naar wedstrijden

  Ouders dienen er, bij een thuiswedstrijd, voor te zorgen dat hun kind op tijd (die staat aangegeven op het Word document bij de uitnodiging) bij het zwembad aanwezig is. Bij uitwedstrijden rijden ouders met hun kind(eren) vanaf de verzamelplaats (genoemd in het Word document) naar het desbetreffende zwembad. Carpoolen blijkt uit ervaring altijd mogelijk!

  De wedstrijden

  Bij het zwembad aangekomen gaan de kinderen zich omkleden en maken zich klaar voor de wedstrijd. De ouders kunnen de wedstrijd vanaf de tribune volgen, maar het is natuurlijk leuker om als vrijwilliger te helpen bij de wedstrijd omdat je dan alles van dichtbij kan volgen. Zwemwedstrijden nemen een behoorlijke tijd in beslag, neem daarom voldoende drinken en iets te eten mee. Er wordt als team deelgenomen aan de wedstrijden/competities, dit houdt in dat we samen naar de wedstrijd gaan en gezamenlijk weer naar huis gaan wanneer het afgelopen is.